marți, 19 februarie 2013

Europeni de ziua a şaptea



Dacă ai prietenă văicăreaţă, nu dispera: există o soluţie! O iei frumos de toartă şi o duci la teatru, să-şi bage minţile în cap. Iar dacă văicăreţul eşti chiar tu, cu atât mai simplu, că după ce vezi piesa asta* cu basarabeni, o să-ţi crape obrazul de ruşine şi termini cu jelaniile: că n-ai găsit loc de parcare, că n-ai primit mărire de salariu, că hâr, că mâr, că fir-ar a dracu’ şi-afurisită de ţară, etc. Bă, zi ”mersi” că te-ai născut în România! Nu-l mânia pe Dumnezeu!
Cei trei eroi ai lui Constantin Cheianu vor s-ajungă în Irlanda, la muncă - atât şi nimic mai mult. Pentru asta sunt gata la orice, inclusiv furt, bătaie, minciună sau fals în acte. Totuşi nu poţi să nu-i iubeşti când îi vezi aşa şmecheri proşti, în primul rând pentru că, orice-ar face, ies inevitabil prostiţi de alţii mai şmecheri ca ei. Eu unul recunosc cinstit că m-am regăsit în fiecare dintre ei, mai să mă umfle şi plânsul, dacă nu m-ar fi umflat râsul aproape tot timpul; actorii reuşesc pur şi simplu un tur de forţă! Ce, e la îndemâna oricui să te facă să treci de la o stare la alta în mai puţin de-un minut, şi asta nu o dată, ci tot timpul?!
Dar poate că oi fi eu bolnav de m-am distrat aşa bine. Pentru că de fapt nu-i nimic de râs în emigraţia ilegală (da, titlul se adevăreşte ad literam la finalul piesei!). Iar când cei care ajung la aşa ceva sunt, şi ei, tot români… e mai degrabă tragedie naţională, nicidecum hăhăială. Ca să pricepi exact senzaţia cu care pleci de la piesa asta, adu-ţi aminte de ceva din adolescenţă: una din petrecerile alea la care n-ai fost invitat. Sau la care ai fost invitat, dar n-a dansat nici o fată cu tine. Ţi-ai amintit? Scârboasă situaţie, corect? Oricât ţi-ai dori s-o uiţi, nu poţi: ai fost lăsat pe dinafară, măcar că ăia dinăuntru n-aveau nici un merit special ca să se afle acolo.
Te-ai prins acum ce simt basarabenii?!

MIHAI BUZEA

*În container, de Constantin Cheianu, la teatrul Odeon. Regia: Cristian Ban. Cu: Irina Mazanitis, Mihai Smarandache, Marius Damian, Dimitrii Bogomaz, Gabriel Pintilei, Relu Poalelungi.



Niciun comentariu: